Genel olarak bacaklarda ve ayaklarda görülen damarların genişlemesi ve şekil değiştirmesiyle karakterize edilen duruma varis hastalığı denir. Normalde kan, kalpten dokulara ve organlara taşınırken damarlar aracılığıyla geri dönüş yapar ancak bazı durumlarda, damarların içindeki kapakçıklar zayıflar veya hasar görür bu da kanın geriye doğru akmasına ve damarların genişlemesine yol açar.
Varis Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çoğu zaman, kırmızı, mor ve mavi renkteki genişlemiş ve belirgin damarlar bacaklarda ve ayaklarda görülebilir.
Genellikle ağrılı olabilir ve bacaklarda yanma, ağrı veya dolgunluk hissi oluşturabilir.
Kaşıntı görülebilir.
Özellikle uzun süre ayakta kaldıktan sonra veya gece yatakta uyurken bacak krampı yaşanabilir.
Damarların dolgun olması nedeniyle bacaklarda ağırlık hissi oluşabilir.
Uzun süreli olduğu zamanlarda deride kalınlaşma, renk değişiklikleri, ciltte pullanma veya yaralar oluşabilir.
Bacaklarda şişme ve ödem gelişebilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kompresyon çorapları veya bantlar, bacaklardaki varis hastalığı olan damarlara dıştan baskı uygulayarak kan akışını düzenlemeye ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Düşük basınçlı, orta basınçlı veya yüksek basınçlı çeşitleri bulunur.
Hastalıklı damar içine özel bir solüsyon enjekte edilir. Solüsyon, damarın iç yüzeyini tahriş ederek ve yapıştırarak hastalığın kaybolmasını sağlar.
Bir radyofrekans veya lazer cihazı, damarın içine yerleştirilir ve damar ısıtılarak kapatılır.
Cerrahi tedavi seçeneği, geniş ve ciddi durumlarda kullanılabilir. Hasta olan damarlar çıkarılabilir veya bağlanabilir. Cerrahi işlemler daha az yaygın olarak kullanılırken, ileri vakalarda ve diğer tedavilere cevap vermeyen durumlarda tercih edilebilir.
Endovenöz ablasyon prosedüründe özel bir cihaz kullanılarak damar içindeki radyofrekans veya lazer enerjisi kullanılarak damar kapatılır.
Flebektomi yönteminde küçük cilt kesileri yapılarak damarlar çıkarılır.
Kılavuzlu köpük skleroterapisi damarın içine enjekte edilir ve damar içinde yayılarak etkili bir skleroterapi tedavisi sağlar.
Tehlikeleri Nelerdir?
Varis hastalığı ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, ilerleyen vakalarda bazı potansiyel tehlikeler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu tehlikeler arasında şunlar bulunmaktadır:
Kan pıhtısı oluşabilir ve bu durum tromboflebit olarak adlandırılır. Pıhtılar, kan dolaşımını tıkayabilir ve damarların iltihaplanmasına neden olabilir. Eğer pıhtılar derin venlerde oluşursa, daha ciddi bir durum olan derin ven trombozu (DVT) meydana gelebilir.
Yüzeysel ven trombozu durumunda, derinin daha yüzeyindeki damarlarda pıhtı oluşur ve cildin altında sert, hassas ve kırmızı renkte bir bölge oluşabilir.
İlerlemiş vakalarda, bacaklardaki damarlar üzerindeki basıncı artırarak ciltte yaralara, ülserlere neden olabilir. Bu yaralar iyileşmekte zorlanabilir ve enfeksiyon riski taşır.
Hastalığın ilerlemesiyle birlikte ciltte renk değişiklikleri ve kalınlaşma görülebilir. Deri kahverengi veya mavimsi bir renk alabilir.
Sürtünen veya çarpan bir darbe sonucunda kanama meydana gelebilir.
Cildin yüzeyine yakın ince kılcal damarlar, zamanla genişleyip patlayabilir, bu da ciltte küçük mor lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Bacaklarda ağrı, yanma hissi ve rahatsızlık oluşturabilir.
Bacaklarda duyu alma yetisini etkileyerek hissizliğe neden olabilir.
Bu komplikasyonların çoğu ileri vakalarda ve tedavi edilmeyen durumlarda ortaya çıkabilir. Varis hastalığı belirtileri yaşıyorsanız veya ilerlemiş durumdaysa, bir uzmana danışmanız ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz önemlidir.