Vücudun kan şekeri seviyelerini düzenlemekte sorun yaşadığı kronik metabolik hastalığa şeker hastalığı denir. İnsülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği nedeniyle glukozun kanda yükselmesiyle karakterizedir. Yüksek kan şekerinin kalp, böbrek, göz ve sinirler gibi organlara zarar vermesine neden olabilir. Tedavi, diyet, egzersiz ve ilaçları içerebilir.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Sürekli olarak su içme isteği ve ağız kuruluğu yapar. Sık sık idrara gitme ve gece idrara kalkma, açlık hissi, yemek sonrası doymama, bazı kişilerde iştah kaybı da görülebilir. Diyet veya egzersiz değişikliği olmadan kilo kaybı meydana gelir. Enerji eksikliği hissi verir. Geçici veya sürekli bulanık görme yetisinin oluşmasını sağlar. Uzun süreli şeker yüksekliği sinir hasarına neden olabilir. İdrar yolu, cilt veya diğer enfeksiyonlar sık sık tekrarlayabilir.
Şeker hastalığı belirtilerinde kesikler, çürükler veya yaraların iyileşmesi uzun sürebilmektedir. Mide veya karın bölgesinde ağrı hissettirir. Nefes kokusunda tatlı veya aseton benzeri koku yayar. Belirtilerden herhangi biri veya birkaçı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Diyabet teşhisi, kan şekeri testleriyle konulur ve uygun tedaviye başlanması, hastalığın kontrol altına alınması açısından önemlidir.
Şeker Hastalığı Neden Olur?
Aile geçmişi, diyabet riskini artırabilir. Eğer aile üyelerinde hastalık varsa, bireyin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek olabilir. Otoimmün reaksiyon nedeniyle vücut insülin üretemez. Vücudun insülin hormonuna karşı dirençli hale gelmesi sonucu ortaya çıkar. Hücreler insülini düzgün kullanamaz ve kan şekerinin düzenlenmesi bozulur. Yetersiz fiziksel aktivite, obezite, dengesiz beslenme ve aşırı glukoz tüketimi hastalığın nedenleri arasında görülmektedir.
Hamilelikte gestasyonel diyabet olarak adlandırılan bir türdür. Ayrıca bazı hormonlar ve tıbbi durumlar da hastalığın riskini artırabilir. Kronik stres, yetersiz uyku, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol seviyeleri gibi diğer sağlık sorunları da riski artırabilir. Genellikle birden fazla faktörün etkileşimi sonucu gelişir ve genetik yatkınlık ile yaşam tarzı faktörleri önemli bir rol oynar. Şeker hastalığı riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, dengeli beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak ve düzenli sağlık kontrollerini yapmak önemlidir.
Tedavisi Var Mıdır?
Tedavisi bulunmaktadır. Tipine ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. İki ana tip diyabet vardır. Tip bir diyabetli bireylerin yaşamları boyunca düzenli olarak insülin enjekte etmeleri veya pompası kullanmaları gerekebilir. Vücudun insülin üretemediği durumda kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için gereklidir. Tip iki, bireylerin sağlıklı bir diyet benimsemeleri, fiziksel aktiviteyi artırmaları ve kilo kontrolüne dikkat etmeleri önerilir.
Bazı tip iki hastaları için doktorlar oral antidiyabetik ilaçlar reçete edebilirler. İlaçlar, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Tedavi sadece diyabeti kontrol altına almakla kalmaz, aynı zamanda komplikasyonları önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir. Hastaların düzenli olarak doktorlarıyla iletişimde olmaları ve tedavi planlarına sadık kalmaları önemlidir.
İyileşme Süreci Nasıl Geçer?
Hastalar için kronik bir durumdur ve tamamen iyileştirilemez. Ancak, diyabetin kontrol altına alınması ve semptomların yönetilmesi mümkündür. Yüksek lifli gıdalar, tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler ve düşük yağlı protein kaynakları gibi sağlıklı yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Ayrıca, karbonhidrat tüketimini dengelemek ve öğün planlaması yapmak da faydalıdır. Düzenli fiziksel aktivite, vücut ağırlığını kontrol altına almanıza yardımcı olabilir ve insülin hassasiyetini artırabilir. Haftada en az 150 dakika orta şiddetli aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin.
Tip iki hasta kişiler için doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir. Tip bir için ise, insülin tedavisi almalıdır. Doğru bir şekilde uygulamak ve dozları takip etmek önemlidir. Kendi tedavi planınızı ayarlamanız ve kan şekeri dalgalanmalarını önlemeniz kontrolünü sağlamanıza yardımcı olur. Şeker hastalığı yönetimi için düzenli doktor muayeneleri ve kontrolleri önemlidir. Stres, kan şekerini etkileyebilir. Tekniklerini kullanmak, diyabetin kontrolünü sağlamak için önemlidir. Sigara içmeyi bırakmak, alkolden kaçınmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, diyabet yönetimine yardımcı olabilir.