Normalde, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin proteininin yapısal bir bileşeni olan beta globin genindeki bir mutasyon nedeniyle ortaya çıkar. Akdeniz anemisi, genetik bir kan hastalığıdır. Bu mutasyon nedeniyle, hemoglobin proteininin yapısı değişir ve kırmızı kan hücreleri normalden daha kısa ömürlü olur ve daha kolay parçalanır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımak için önemli bir proteindir.
Akdeniz anemisi, özellikle Akdeniz bölgesinde yaygındır ve bu nedenle bu ismi almıştır. Ancak, son zamanlarda diğer bölgelerde de görülmeye başlanmıştır. Hastalık, genellikle ebeveynlerden kalıtımsal olarak geçer ve bu nedenle sıklıkla ailelerde görülür.
Hastalığın en ciddi semptomları arasında anemi, solukluk, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, cilt solukluğu, çarpıntılı kalp atışı, baş ağrısı, karın ağrısı ve kemik ağrısı yer alabilir.
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Tedavisi, kan nakli, ilaçlar ve diğer yöntemler gibi birkaç farklı seçenek içerebilir. Bazı durumlarda kemik iliği nakli de gerekebilir. Ayrıca, hamile kadınlar genellikle bu hastalığı taşıdıklarını bilirlerse, doğum öncesinde doktorları ile birlikte çalışarak uygun önlemleri alabilirler.
Tedavi seçenekleri arasında kan transfüzyonu, kemik iliği nakli ve ilaç tedavisi yer alır. Bununla birlikte, hastalığın en iyi yolu, taşıyıcı olan ebeveynlerin gebeliğe başlamadan önce bir genetik danışmanlık merkezinde danışmanlık alması ve uygun önlemlerin alınmasıdır.
Akdeniz anemisi, ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde hayati riskler oluşturabilir. Bu nedenle, bu hastalık hakkında bilgi sahibi olan ve belirtileri olan kişilerin bir doktora başvurması önemlidir.